Kammardrink i Skellefteå

Vi kommer att berätta litegrann om vad som händer på Handelskammaren under våren, ni kommer att få träffa vår nya VD Anders Hjalmarsson och även lyssna på årets Exportprisvinnare Valutec som berättar om hur de lyckats så bra med sin export.

Vi ser gärna att just DU kommer och minglar med oss då vi vill träffa så många som möjligt av er som arbetar på våra medlemsföretag.

Under kvällen så kommer vi att bjuda på något gott att dricka och lättare tilltugg.

Vi ses på Scandic kl 16.30 den 13 mars och anmäl dig gör du här

Facebook

Arbetsmarknadskunskap – första terminen flög förbi!

Arbetsmarknadskunskap – Vad är det?

  • 60 min intensiva, interaktiva inspirationslektioner för elever i högstadiet (primär målgrupp), mellanstadiet och gymnasiet (sekundära målgrupper).
  • Fördjupade inspirationsföreläsningar inom områdena Energi och Teknik samt Vård
  • Föräldrainspirationer gärna i kombination med föräldramöten/gymnasieinformation
  • Lärarinspirationer för att förankra budskap och insikter – inte bara hos eleverna
  • Lektionsmaterial för lärare att använda som är direkt knutet till läroplanen för grundskolan

Hur har det gått hittills?

Projektet har aktivt varit igång sedan slutet på augusti och våra kommunikatörer har hunnit med en hel del sedan dess. Uppstarten av projektet i Umeåregionen har gått över förväntan och i en rasande fart! Hittills har våra kommunikatörer mött över 1000 elever i Umeåregionen och kommer nå det uppsatta målet att möta samtliga i årskurs 9 innan deras gymnasieval. Utöver detta kan även företagsbesök, lärarinspirationsdag, föräldramöte, presskonferens samt en mängd andra möten läggas till listan.

Vad pratar ni med eleverna om?

Vi pratar med eleverna om framtiden, hur arbetsmarknaden ser ut efter skolan och att det är viktigt att redan nu börja fundera på vilket yrke studierna ska leda till. Vi träffar ofta arbetsgivare så när vi träffar eleverna kan vi berätta för dem vad som krävs för att få och behålla ett jobb. Västerbottens arbetsgivare är i stort behov av alla elever och att de kommer ut i arbete, då vi står inför utmaningar i form av stora pensionsavgångar. Det finns alltså mycket goda möjligheter att få ett jobb om man väljer rätt utbildningsvägar efter högstadiet. Digitalisering slår igenom på bred front i arbetslivet – det innebär också förändringar av yrkesroller – en del tillkommer och en del försvinner när datorer, botar och robotar börjar utföra jobbet.
Vi vill inspirera alla elever till att vilja äga sin egen resa mot arbetslivet och arbete, att vilja ta reda på mer information – för att kunna göra medvetna val. Vi är övertygade om att det är bra för individen och helt nödvändigt för samhället – att valen eleverna gör till gymnasiet också blir ett yrkesval och inte ett val som handlar om självförverkligande.

Vill du veta mer?
Kontakta Nina Säfsten eller Mattias Wahlberg

Facebook

Valutec är årets vinnare av Exportpriset på Alvargalan


Ett företag som verkar i det tysta men som sakta men säkert håller på att erövra världen.
De går från land till land med sina högkvalitativa virkestorkar och är en världsledande leverantör med sitt forsknings- och utvecklingscentrum i Skellefteå.
Med fulltecknad orderbok för 2018 och drygt 60 procent av omsättningen på export är Valutec väl värda årets Exportpris.

Vi på Västerbottens Handelskammare och Nordic Light Group säger stort grattis till årets vinnare men även till Franke Futurum och Fumex som också haft ett fantastiskt år.

Facebook

American tech talent for Swedish business

Swedish-American Chambers of Commerce USA are looking for 10 companies interested in bringing American tech talents to Sweden on a special work permit for practical training programs from 3 to 18 months. http://sacc-usa.org/trainee/for-companies/american-talent-for-swedish-business/

The idea is to use our network of 20 Regional Chambers to help publicize positions at some of the top universities in the US to generate top technology talent. We are not a recruitment firm, but we will be able to work on an individual basis with the 10 companies to help them find what they are looking for and a time frame that works for them. We anticipate that the training programs will start either in early summer or early fall 2018.

For more information see attached file

American tech talens for Swedish Business

Facebook

Anders Hjalmarsson blir ny VD på Västerbottens Handelskammare

Hur känns det?

Fantastiskt roligt och spännande. Jag får tacka för förtroendet och jag ser verkligen fram emot att få träffa er alla. Jag har alltid haft en positiv bild av Handelskammaren och har länge varit medlem och deltagit i era aktiviteter. Det ska bli otroligt kul och inspirerande att nu få jobba för och med er och tillsammans tror jag vi kan åstadkomma mycket.

Vem är du?

Jag är en tvättäkta västerbottning, född och uppvuxen i Storuman men har sedan mitten av 90-talet bott och jobbat i Umeåregionen. Tillsammans med min fru och vår 17-åriga dotter bor vi nu i Obbola utanför Umeå. Jobbmässigt har jag dels en lång bakgrund från olika roller på Umeå Energi, bl a som IT-chef, VD för Umeå Energi Elhandel, tf marknadschef m m men har tidigare jobbat många år i IT-branschen och har också erfarenhet av eget företagande. Närmast kommer jag från en tjänst som affärsutvecklare i koncernstaben på Umeå Energi. Jag har också haft en del förtroendeuppdrag som ledamot och ordförande i några föreningar och branschorganisationer och var också ordförande i T3 under en period. Jag hoppas kunna dra nytta av den erfarenhet, kontaktnät och relationer jag byggt upp genom åren och när jag tillträder räknar jag med att tillbringa mycket tid med att besöka er, för att lära känna Handelskammarens medlemmar och organisation så bra som möjligt.

Facebook